St Giles Circus

London, UK

St Giles Circus

The highest quality public realm across the St Giles area’, successfully marrying the combined need to create enhanced and safe pedestrian space, with that of a functional and balanced interchange in the heart of the central London.

View Project Details

As a result of the development of Crossrail station at Tottenham Court Road, a new public space is being created at St. Giles Circus, at the base of the 385-feet Centre Point tower. This new plaza will create a major new interchange in the heart of London’s West End.

Overlooked by Centre Point, St Giles Circus will be a world-class plaza, incorporating strong and simple streetscape and built forms, and will become the focus for the wider regeneration of the St Giles Circus neighbourhood. The aim is to create a successful new quarter that will enrich and integrate with the surrounding well-established neighbourhood, making it a vibrant community for people to work, live and play.

The overall concept envisages a raised piazza, incorporating strong and simple streetscape and built forms, providing a focus for the wider regeneration of the St Giles Circus.

The new space will provide an attractive environment for the large volumes of pedestrians using the stations to disperse — a new diagonal access will be established on the historic alignment of St Giles High Street on route to Covent Garden. The scheme will also play a significant role in connecting some of London’s most significant areas including Bloomsbury, Fitzrovia, Covent Garden and Soho.