Cambridge Biomedical Campus

Cambridge, UK

Cambridge Biomedical Campus

New public realm proposals and a Landscape and Visual Impact Assessment (LVIA) for the second phase of the expansion of Cambridge Biomedical Campus, adding a further 23 acres to this edge-of-town site.

View Project Details

Gillespies has prepared public realm proposal and delivered a Landscape and Visual Impact Assessment (LVIA) for a large‑scale public open space at the heart of the Cambridge Biomedical Campus (“CBC”) in the Cambridge southern fringe.

Being almost 3 hectares in area, this new public realm has the potential to act as an open space magnet for the entire Biomedical Campus. Gillespies' landscape‑led design provides a myriad of shared green spaces that encourage collaboration and connectivity, creating a dynamic shared community for academics, businesses and healthcare professionals.

The new campus consists of a series of green 'quads' that are connected by a vibrant promenade — running east-west through the site — that encourages movement, chance encounters and promotes collaboration between professionals. The promenade is further animated by shrub planting, seating and flexible areas for pop ups, cafes and events.

The quads comprise of large areas of lawn, informal pocket gardens, wildflower planting, orchard gardens and enclosed areas for relaxation.

The new public realm has the ability to act as a generous setting to the new buildings planned, as well as being an identifiable space in its own right at the heart of the campus.