Television Centre

London, UK

Television Centre

Television Centre is the sensitive remodelling of the existing Grade II-listed BBC Television Centre in west London into an exemplary mixed-use development, set within a generous and vibrant landscape setting that has opened up the iconic landmark to the public for the first time in the BBC’s history.

View Project Details

Designed by award-winning architects Allford Hall Monaghan Morris, the Television Centre has been reinvented into a truly mixed-use development that offers office and studio space for the BBC, entertainment and leisure facilities, new homes with private residential gardens, a boutique hotel and an extensive high quality public realm.

The Television Centre's famous forecourt has been reinvented and its Helios Courtyard restored to create a vibrant and welcoming public plaza that has facilitated pedestrian movement across the site. The design of the forecourt is a contemporary take on a London Garden Square, creating a memorable and vibrant landscape consisting of active perimeters, walkways, trees, planting, seating and outdoor activity.

A public walkway leads residents and visitors through the forecourt and continues up towards the Helios Plaza, a circular courtyard which forms the inner ring of London’s Television Centre, where the famous 10-foot-tall bronze ‘Helios’ statue has been reinstated. The design of the plaza maintains the simplicity of the original architectural concept and introduces a softer, garden character surrounding the fountain.

Nestled between the Helios and the newly constructed Crescent Building, a private landscaped courtyard offers residents a secluded and tranquil oasis, where they can sit and relax amoungst naturalistic swathes of vibrant planting that flow with the season. The gentle curvature of the landscaping is inspired by the waves of information transmitted for half a century from Television Centre.

The Television Centre shows how powerful landscape architecture can be in transforming urban space; enhancing city living through access to beautiful spaces and nature.

"Stanhope appointed Gillespies for the design and delivery of the public realm works for our major redevelopment of the Television Centre site in White City into a new landmark mixed-use development. I was very impressed with the team at Gillespies and their creative response to the brief, in particular their awareness of the positive implications of the project on the wider area which has helped in unlocking the potential of the site."

Ron German, Project Director, Stanhope

"‘The opportunity to work on Television Centre has given us unprecedented access to a truly remarkable and unique environment. As the first purpose built home of television broadcasting, this complex of buildings became synonymous with the news stories and popular entertainment shows that helped define the latter half of the 20th century. There can be few places that are held in such warmth and affection by the nation, and, as a team, we were therefore mindful from the start of our responsibility to handle this site with care. Yet this is a project about a new beginnings, and much of our work has been to create and shape external spaces within the historic fabric that will engage with the people who will now call this place home. "

Stephen Richards, Partner, Gillespies

Awards

  • 2015 World Architecture Festival Finalist: Masterplanning — Future Projects
  • 2018 Hammersmith Society Environmental Award 2018