LJMU Copperas Hill Campus

Liverpool, UK

Located on the site of the former Royal Mail Sorting offices, Copperas Hill Campus is a state-of-the-art campus that will transform this forgotten area of Liverpool into a thriving student destination and an important gateway to Liverpool’s Knowledge Quarter.

View Project Details

Situated at the entrance to the Knowledge Quarter and adjacent to Liverpool Lime Street Station, the new Copperas campus is conceived as two separate buildings – a Student Life Building and a Sports Building, which are linked together by a sweeping curved architectural façade.

The landscape and public realm respond to the architectural geometry of the buildings to provide a distinctive design that creates a unique identity for this major new development. The three thresholds into the new campus area are marked by distinctive paving and bespoke artwork benches to highlight the transition into the university estate. A continuous curved public pathway draws pedestrians into and across the campus, creating a new link from Lime Street station and LJMU City Campus to the Knowledge and Georgian quarters. A series of events spaces have been strategically located across the site to allow for multiple events, performances and exhibitions. These spaces also respond to the building entrances from where the activity will naturally spread, providing multi-functional spaces to support student life. Much-needed break-out spaces are included in the form of open lawn areas and informal seating spaces where students can relax, meet friends and study in the open air.

High-quality granite paving has been used in varying hues and sizes to allow each character zone to be given its own distinct blend of paving. Seating opportunities have been built into raised edges of planting areas and the terraced slope adjacent to the café terrace to encourage informal recreation and to facilitate outdoor learning.

Planting is used to create shelter around seating spaces with an emphasis on colour and scent aligned to the student year. Mature tree planting helps to provide a sense of scale within formal lawn areas and formal lines of trees echo the columnar form of the colonnade.