The Macallan Distillery and Visitor Centre

Speyside, Scotland

Title:The Macallan Distillery and Visitor Centre, Speyside, Scotland
Markets:Retail and Workplace, Leisure and Sport
Client:The Macallan / Edrington
Services:Landscape Architecture
Region:United Kingdom
Date:2018
Team:RSHP and Gillespies
Photography:Jim Stephenson
View Project Intro

The new distillery sits within the Easter Elchies estate in Scotland, an estate that has been distilling the celebrated single malt whisky since 1824. To meet the growing demands, the Edrington Group commissioned architects Roger Stirk Harbour + Partners to create an iconic building that could provide capacity for increased production, as well as a facility that could offer fundamental flexibility to expand to meet future, growing demands.

As Speyside is a designated an Area of Great Landscape Value the distillery had to be sympathetic to its environment. Gillespies was commissioned to help maximise the aesthetic beauty of the building whilst sensitively concealing and reducing the building's impact on the natural landscape.

The distillery is partially embedded within the sloping ground and concealed beneath a timber grid structure that rises and falls to accommodate the distillery's five production cells. The structure is crowned by a living meadow roof by Gillespies that blends into the landscape, minimising the visual impact of the building on the rolling Speyside landscape.

Gillespies inspiration behind the surrounding landscape expands upon and celebrates the unique and familiar characteristics of the area that so successfully marry the natural with the industrial, combining the natural elements of water, stone, sun and barley — elements so inherent in the whisky-making craft. A series of new outdoor experiences and dramatic arrival spaces send visitors on a dynamic journey through the landscapes that unfurl and reveal the built form beneath them.